Logo Universiteit Utrecht

UP Natuurkunde

Wat biedt het UP?

Bij het Utrecht Practicum kunnen leerlingen natuurkunde practica uitvoeren op de Universiteit Utrecht. Op het Utrecht Science Park is een zaal beschikbaar met mooie experimenten die vanwege de complexiteit en de kosten normaal gesproken op een school niet te realiseren zijn. De proeven zijn uitdagend en bieden de leerlingen de kans om meer dan alleen een stappenplan te volgen. Ze ervaren op deze manier zelf hoe het is om natuurkunde onderzoek te doen.

Het practicum kan klassikaal worden gevolgd en worden gebruikt als praktische opdracht. Het is ook mogelijk om voor (een deel van) het profielwerkstuk bij ons een experiment te doen, kijk hiervoor bij het kopje profielwerkstuk.

De experimenten zijn uiteenlopend en vallen binnen de twee profielen met natuurkunde. In het profiel Natuur en gezondheid kun je bijvoorbeeld denken aan metingen aan een model van de bloedsomloop of een experiment over Tomografie en beeldverwerking. In het profiel Natuur en techniek kan je kiezen voor een proef over zonnecellen, het bepalen van de lading/massaverhouding van het elektron of een experiment waarbij je de lichtsnelheid meet. Daarnaast zijn er ook nog allerlei proeven op het gebied van de quantummechanica. Deze experimenten liggen aan de grondslag van de quantummechanica en leerlingen kunnen deze effecten zelf waarnemen.